Voor wie is Rolfing®?

Last van spanningen, ongemak of pijn in je lichaam? Rolfing is holistisch en gericht op het wegnemen van de beperkingen en limiteringen die daaraan ten grondslag liggen. Inspannende bewegingspatronen worden vervangen door meer economische, vriendelijker voor je lichaam. Er ontstaat ruimte en stabiliteit voor lichaam en geest, voor grotere bewegingsvrijheid, vitaliteit en verbeterd functioneren. Cliënten profiteren vaak hun hele leven van deze veranderingen.

Een van de doelen van Rolfing is het vermijden van lichamelijke ongemakken. Je lichaam wordt weer in balans gebracht, in harmonie met zichzelf en met de zwaartekracht. Zo is je lichaam en ben jij beter in staat haar potentieel te benutten.

Tanja na sessie 3

Vandaag sessie 3……de zijkant van mijn lichaam. Heupen, bekken en schoudergebied.
Voor de sessie had ik het gevoel dat ik met licht naar voren gekromde schouders rondliep. Borstkas werd hierdoor kleiner en dus minder lucht. Een knikje met m’n hoofd naar beneden om alleen maar richting de grond te kijken.
Ervaring na de sessie: Ik sta rechter. Dit komt ook door de eerdere sessies, waardoor ik mijn gewicht beter verdeel over mijn voeten. En nu staan mijn schouders ook recht naar beneden, langere nek en lijkt mijn borstkas ook ruimer en daardoor krijg ik ook meer lucht. Ik voel me een ander, langer mens.

Rolfing is voor alle leeftijden en kan mensen helpen:

 • Met pijn en ongemak, ook als dat gerelateerd is aan een recent of ouder ongeluk, operatie, ziekte of trauma.
 • Met compensatie in het lichaam, bijvoorbeeld ontstaan na een blessure, ongeluk of operatie als een deel van het lichaam het heeft overgenomen van een ander deel en dat zo is gebleven.
 • Die fysiek zwaar werk doen, werk doen in steeds dezelfde (belastende) houding, met steeds repeterende bewegingen of met een eenzijdige belasting.
 • In het traject na een burn-out of beter nog preventief ter voorkoming van een burn-out.
 • Die verlichting zoeken bij de lichamelijke ongemakken die ze ervaren bij het ouder worden.
 • Die de beweeglijkheid, soepelheid, behendigheid, motoriek of prestaties van hun lichaam willen verbeteren, bijvoorbeeld voor musici en zangers, sporters, yoga, dansen, acteren.
 • Die hun lichaamsbewustzijn willen verbeteren.
 • Die zich uit balans of chronisch gespannen voelen, onder andere door beïnvloeden van de Nervus Vagus, de ‘zwervende zenuw’.
 • Die andere behandelingen hebben geprobeerd met beperkt resultaat.
 • Met chronische pijn, klachten in de onderrug, nek, schouders, armen (Carpaal tunnel syndroom, tennisarm, golfelleboog), knieën, post-operatieve pijn, ischias, burn-out, stress en spanning, gewrichtspijn, whiplash, een slechte houding, scoliose, kaakklemmen, voeten (hallux valgus, plantar fasciitis), bekkenklachten, migraine.

Melina Meschkat, concert en opera zangeres melina-meschkat.de

Voor mij als klassieke zangeres zijn de Rolfing sessies broodnodig om mijn lichaam de best mogelijke oprichting en functionaliteit te kunnen geven, die ik voor opera zang nodig heb. Van de sessies wordt mijn stem flexibeler en ik heb meer mogelijkheden op mijn techniek te vertrouwen en muzikaal te kunnen werken, omdat mijn lichaam flexibel meedoet. Rolfing is een MUST-DO voor iedere musicus!

Ruimte

Ruimte gaat allereerst over veiligheid. Ik bied je een veilige ruimte voor het doormaken van jouw proces. Rolfing is een holistische manuele behandelmethode die hoofdzakelijk werkt op je bindweefsel, fascia. Het lichaam is een naadloos netwerk van weefsels en niet zozeer een verzameling individuele onderdelen. Dit bindweefsel, fascia, omsluit, dringt door in, ondersteunt en beschermt al onze spieren, botten, zenuwen en organen. Het is een uiterst gevoelig orgaan, vol met zenuwuiteinden en sensoren. Door het wegnemen van spanningen, het organiseren van het bindweefsel en het creëren of herstellen van ruimte wordt je natuurlijke uitlijning in de zwaartekracht hersteld. Je pijn en klachten nemen af en je beweeglijkheid en souplesse nemen toe.

Fascia is echt het orgaan van de vorm. Je vaste gewoontes, veel herhaalde bewegingen en ook emoties, ongelukken, blessures en ander trauma zitten opgeslagen in je vorm, in je structuur en in je neurologische paden. Door de sessies heen komt je structuur meer op orde, gaat je lichaam efficiënter en soepeler functioneren en kunnen de opgeslagen emoties vrij komen. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden en realisaties, die een pad in kunnen leiden naar blijvende verandering, transformatie.

Stabiliteit

Nieuwe ruimte en ruimte voor nieuwe ontwikkeling vragen om een basis van support en stabiliteit. In de sessies zoeken we samen naar herstel van de natuurlijke support en de natuurlijke veerkracht van je lichaam.

Sessies

Hier vind je het aanbod aan Rolfing & Massagetherapie sessies.
Boek een sessie: https://www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken/

Stabiliteit
Stabiliteit begint bij goede support. Foto: Magdaléna Takáčová.

Meer informatie over Rolfing

Rolfing® is genoemd naar en ontwikkeld door Dr. Ida Rolf. Voor meer informatie, zie www.rolfing.nl en www.rolfing.org.

Rolfing® helpt om het natuurlijk evenwicht van het lichaam en emoties te herstellen, houding te verbeteren en de bewegingsmogelijkheid te bevorderen. Rolfing® behandelt geen ziekte en is ook geen substituut voor een medische diagnose of behandeling, wanneer deze nodig is.

Voorbeelden

 • Doe je zittend werk en zit je vooral in je hoofd? Luister je genoeg naar de signalen van je lichaam? Lichamelijke klachten als last van armen, nek, schouder en rug kunnen zomaar de kans krijgen. Ook kunnen er stagnaties optreden in je ontwikkeling, tot burnout aan toe. Herontdek je lichaam, zodat het optimaal kan functioneren en jij kunt doen wat je bedoeld bent te doen, zodat jij je potentieel kunt waarmaken.
 • Vaste gewoontes zijn ingesleten of je werkt vaak in een bepaalde, vaak eenzijdige houding met je lichaam, zoals door werken op kantoor, musici, tandartsen, werken in de zorg en vakmensen.
 • Chronische pijn. Het bindweefsel is rijkelijk voorzien van zenuwuiteinden, meer dan 250.000.000 is recentelijk ontdekt. Fascia is naast je centrale zenuwstelsel en je spijsvertering het derde ‘orgaan’ met ontzettend veel zenuwcellen en verbindingen. Gelukkig is het lichaam en de fascia tot op late leeftijd plastisch / neuroplastisch, zodat veel problemen aangepakt kunnen worden. Veel hangt en staat ook bij educatie in de sessies en het aangrijpen van de nieuwe mogelijkheden.
 • Oude blessure of operatie en je voelt je nog steeds niet lekker in je vel? Mogelijk is je lichaam gaan compenseren en is dat daarna niet meer veranderd of je weefsel is nog niet voldoende hersteld.
 • Is die operatie of bewegingsbeperking echt nodig, bijvoorbeeld carpaal tunnel, knie, halux valgus, whiplash?
 • Rotaties en krommingen in de ruggengraat (scoliose).
 • Littekens die ‘trekken’, zelfs jaren later nog of recente operaties die na maanden nog steeds last of pijn geven. Het kan dan zijn dat zenuwen, bindweefsel en bloedvaten dan nog onvoldoende teruggekomen zijn.
 • Je hebt of geeft jezelf een bepaalde houding. Nuttig in bepaalde situaties of in het verleden, niet helpend voor een gebalanceerd en energetisch dagelijks leven.
 • Het ontdekken van meer lichaamsbewustzijn, zelfbewustzijn en persoonlijke groei.
 • Preventief / als onderhoud bij het ouder worden. In de loop van de tijd neemt de hoeveelheid water in je lichaam af. Dit kan leiden tot verklevingen van het bindweefsel, vooral als het gepaard gaat met te weinig beweging. Bindweefsel en gewrichten hebben beweging nodig. Al na een uur onbeweeglijkheid treden veranderingen in het bindweefsel op. Vaak wordt het bindweefsel korter, met als gevolg dat armen, hoofd en benen als het ware een worden met de romp en met zichzelf. Dit leidt tot verminderde beweeglijkheid.
  Hoe kan Rolfing dan helpen? Rolfing geeft ruimte voor hydratatie van het bindweefsel, zodat het weer soepeler wordt en beter de oorspronkelijke ruimte inneemt en benut. Ook kan weer ruimte en differentiatie gevonden / gecreëerd worden tussen bijvoorbeeld armen en schouders, zodat de beweeglijkheid vergroot wordt.