Hartelijk welkom bij Rolfing Alkmaar – Ruimte en Stabiliteit. Heb je fysieke klachten of pijn, een wens voor een betere houding of meer lichaamsbewustzijn of zoek je persoonlijke transformatie? Ik help je graag met alle middelen die ik heb, Rolfing, Massage- en Bewegingstherapie en de verdere ervaring en kennis die mijn levenspad me heeft gebracht. Er zijn diverse behandel mogelijkheden. We bepalen samen de aanpak in je eerste sessie op basis van je wensen, klachten en anamnese, ‘bodyreading’ en manuele testen. Hieronder een schets van de mogelijkheden. Lees meer over de Heilzame werking van Rolfing®.

De serie van 10 Rolfing® sessies

De 10 stappen van de beproefde Rolfing methode in vaak evenzoveel sessies, de serie van 10 Rolfing sessies.

Thematische sessies

Een korte of lange serie sessies rond thema’s als ademhaling, nervus vagus, migraine, long-covid, carpaal tunnel syndroom, herstel na heup-operatie, etc.
Zie ook
Massage bij Kanker
Littekentherapie

Losse sessies

Sessies van verschillende lengtes zijn mogelijk.

Direct een sessie boeken? Zie www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken.

Meer informatie of verder oriënteren

Oriëntatiegesprek

30 min
kostenloos

Een luisterend oor voor je wensen en klachten en meer informatie over de behandelmogelijkheden.

Kennismakingssessie

60 min
€ 37

Vrijblijvende kennismakingssessie om te ervaren wat mijn holistische Rolfing Massagetherapie lichaamsbehandeling inhoudt.

Contact

tijd: variabel
kostenloos

Tel., SMS, WhatsApp: 0648540677
Email: john@rolfingalkmaar.nl
Facebook messenger via: Rolfing Alkmaar Facebook pagina

Je kunt hier je oriëntatiegesprek of kennismakingssessie boeken: https://www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken/.

Hieronder meer informatie over de serie van 10 Rolfing sessies en losse Rolfing & Massagetherapie sessies, Litteken behandeling en Massage bij Kanker en over de Heilzame werking van Rolfing.

De serie van 10 Rolfing® sessies

Problemen die er al lang zitten, er in geslopen zijn, zijn vaak complex. Dat vraagt om een individuele, holistische aanpak. Rolfing is ontwikkeld in een serie van tien sessies, tien stappen eigenlijk. Je kunt het zien als een grote sessie waarbij het hele lichaam aan bod komt, opgedeeld in 10 stukken. Elke sessie heeft eigen, specifieke thema’s in het organiseren van het bindweefsel in jouw lichaam en bouwt voort op sessies daarvoor. Een Rolfing traject is altijd op maat, iedere sessie is voor iedereen uniek. Jouw wensen en klachten vormen de rode draad voor de individuele invulling van de sessies. De tijd tussen de sessies is in de regel een tot drie weken om de effecten optimaal tot zijn recht te laten komen. Soms zijn een of twee sessies meer of minder nodig. Je kunt beginnen met de eerste drie sessies om een mening te vormen of Rolfing je kan helpen.

Meer informatie over de serie van tien Rolfing sessies op de website van de vereniging van Nederlandse Rolfers: https://www.rolfing.nl/the-ten-series/.

Kosten

Bovengenoemde sessies van 75 minuten kosten € 87,- per sessie. De eerste sessie duurt circa 15 minuten langer om voldoende ruimte te hebben voor de intake. Ik plan sowieso voldoende tijd in tussen sessies, zodat er ruimte is voor enige uitloop, als dat nodig is voor jouw proces.

Deze therapeutische sessies komen in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Controleer dit zelf bij je eigen zorgverzekeraar. Ik stuur je na de sessie een factuur als je die nodig hebt voor je zorgverzekering of anders een betaalverzoek.

Locaties

De sessies kunnen plaatsvinden:

 • In Zakenstation Alkmaar, Berenkoog 49, 1822 BN Alkmaar, in ruimte 204 van Mind Events Factory.
 • Slecht ter been? Ik kom aan huis in Alkmaar en omgeving. Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Sessie boeken

Boek je sessie online, zie www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken.

Reacties van cliënten

Marcel, die zijn Rolfing sessies afrondde in het voorjaar.

“Mijn rugklachten zijn weggebleven. Dat is zo fijn! Ik hoef me helemaal niet meer druk te maken om mijn onderrug, ben geen moment meer bang dat het er in zou kunnen schieten. Elk jaar had ik wel een terugslag tijdens de vakantie, dan viel ik uit door de pijn. Dat is nu helemaal niet gebeurd. Mijn partner viel dat ook op, gewoon in staat zijn lekker samen vakantie te vieren, goud waard.”

Paulien, 2 maanden na de laatste sessie.

Ik wil je nogmaals bedanken voor het hele proces en alle goede raad die je mij gaf. Het was altijd fijn om behandeld te worden.

Thematische sessies

Thematische sessies Rolfing Massagetherapie kunnen uitkomst bieden bij problemen die min of meer geïsoleerd behandeld kunnen worden. Dit zal uit de intake volgen en op basis van je wensen. Behandeling van de Nervus vagus, stress, rug-, nek en schouder-klachten, herstel van blessures, herstel van operaties, zoals heup-operaties, migraine, Long-Covid, Hallux Valgus, Carpaal Tunnel Syndroom en de ademhaling zijn voorbeelden van problemen die soms complex zijn, maar soms ook geïsoleerd behandeld kunnen worden in korte of langere serie thematische sessies. Het komt ook voor dat juist een complexe problematiek aanleiding is de serie van 10 Rolfing sessies los te laten en een langer traject in te zetten van kleinere stappen.

Hier meer informatie over ademwerk sessies en nervus vagus therapie:
Ademwerk sessies
Nervus vagus therapie

Hiervoor zet ik de kennis in die ik opdeed tijdens mijn Rolfing opleiding en de brede therapeutische basis die de vierjarige opleiding holistische massagetherapie aan de Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam me gaf:

 • Structurele Integratie, fascia therapie bodywork, diepe weefselmassage, voor mij de inspiratie om de Rolfing opleiding te gaan doen;
 • Bewegingseducatie en bewegingstechnieken, gebaseerd op het werk van Milton Trager, danseducatie en Fascial Stretch Therapie;
 • Therapeutische vorming, over persoonlijke ontwikkeling, psychosomatische achtergronden en karakterstijlen;
 • Medische Basiskennis conform Plato-eisen.

Marcel na een ingelaste Rolfing / Massagetherapie sessie

Het was (alweer) in mijn rug geschoten. John behandelde met zorg en aandacht mijn onderrug en ook plekken in mijn rug en benen waarvan hij dacht dat ze bijdroegen aan de spanning en pijn. Het behandelen van mijn spieren en bindweefsel voelde af en toe pittig aan, maar ik voelde meteen het verschil. Mijn stijfheid was grotendeels verdwenen en ik kon weer bijna normaal functioneren. Een week later en het was alweer bijna als vanouds.

Kosten

Voor de eerste sessie is het goed een sessie van 75 minuten te boeken. Als er meer sessies nodig zijn kunnen we daarna afwijkende tijden, met ook andere kosten, afspreken, zowel korter als langer.
– Een sessie van 75 minuten kost € 87,- per sessie.
De eerste sessie kan tot circa 15 minuten uitlopen om voldoende tijd te hebben voor de intake.

Deze therapeutische sessies komen in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Controleer dit zelf bij je eigen zorgverzekeraar. Ik stuur je na de sessie een factuur als je die nodig hebt voor je zorgverzekering of anders een betaalverzoek.

Locaties

De sessies kunnen plaatsvinden:

 • In Zakenstation Alkmaar, Berenkoog 49, 1822 BN Alkmaar, in ruimte 204 van Mind Events Factory.
 • Slecht ter been? Ik kom aan huis in Alkmaar en omgeving. Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Sessie boeken

Boek je sessie online, zie www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken.

Losse sessies Rolfing Massagetherapie

Losse sessies Rolfing Massagetherapie kunnen geschikt zijn voor onderhoud, om kennis te maken, vertrouwen op te bouwen, als niet sprake is van een duidelijk traject of als je het gewoon het meeste aanspreekt. De lengte van de sessies kunnen we in onderling overleg afspreken. Via de website zijn de sessies van 75 en 120 minuten direct te boeken. Hoe langer de sessie, hoe meer aspecten aangepakt kunnen worden uiteraard. In overleg zijn ook andere lengtes van sessies mogelijk, zoals 60 minuten (€73,-), 90 minuten (€103,-) of nog langer.

Kosten

– Een sessie van 75 minuten kost € 87,- per sessie.
– Een sessie van 120 minuten kost € 133,- per sessie.

Deze therapeutische sessies komen in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Controleer dit zelf bij je eigen zorgverzekeraar. Ik stuur je na de sessie een factuur als je die nodig hebt voor je zorgverzekering of anders een betaalverzoek.

Locaties

De sessies kunnen plaatsvinden:

 • In Zakenstation Alkmaar, Berenkoog 49, 1822 BN Alkmaar, in ruimte 204 van Mind Events Factory.
 • Slecht ter been? Ik kom aan huis in Alkmaar en omgeving. Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Sessie boeken

Boek je sessie online, zie www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken.

Foto: Magdaléna Takáčová.

Ademwerk sessies

Bezig met ademwerk? Rolfing Massagetherapie kan helpen.

Ademen is vanzelfsprekend van levensbelang. De ademhaling en een soepel en actief middenrif zijn belangrijk voor de doorbloeding, de zuurstofhuishouding, activatie van de nervus vagus, de spijsvertering, etc. In yoga, ademwerk, (Wim Hof) koudetraining wordt veel aandacht aan de ademhaling besteed. Heb je soms het gevoel dat er meer in zou moeten zitten, of lukt het niet je patroon (voldoende) te veranderen of loop je tegen fysieke beperkingen aan? Rolfing Massagetherapie kan dan een helpende hand bieden. De ingang is het lichaam, waarbij ook lichaamsbewustzijn, oude patronen, gewoontes, emoties of mind(set) een rol kunnen spelen bij je mogelijkheden om vrij te ademen en die via het lichaamswerk betrokken kunnen worden. Op 3 april 2023 volgde ik de nascholing ‘Ademruimte’ bij Raak Arnhem, als aanvulling op de Rolfing en Massagetherapie insteek die ik al had, zie hieronder de foto van het certificaat.

Doe de ademcheck

De Ademcheck is een Rolfing Massagetherapie sessie van 75 minuten met 15 minuten extra tijd voor de intake. We doen een uitgebreide lichamelijke check van de belangrijkste factoren die van belang zijn voor je ademhaling. En vervolgens pakken we die aan door middel van Rolfing fasciatherapie, diepe weefsel technieken en/of Massagetherapie al naar gelang je wensen en wat we vinden. Daarmee verbeteren we je ademhaling en krijg je tools in handen die je in kunt zetten voor je ademwerk. Je kunt ook besluiten voor vervolgsessies.

Kosten

Een Ademcheck sessie kost € 87,-.

Deze therapeutische sessie komt in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Controleer dit zelf bij je eigen zorgverzekeraar. Ik stuur je na de sessie een factuur als je die nodig hebt voor je zorgverzekering of anders een betaalverzoek.

Sessie boeken

Je boekt de Ademcheck sessie als Rolfing Massagetherapie 75 min sessie. Boek je sessie online, zie www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken of neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak. Ik hou ruime tijden aan tussen de sessies, zodat ook de 15 minuten extra voor de intake ruim passen.

Foto: Magdaléna Takáčová

Nervus Vagus sessies

Nervus vagus sessies hebben als doel activatie van de Nervus Vagus en het parasympatisch zenuwstelsel, belangrijk bij het ontspannen en rust voelen, en ook om angst te bestrijden en minder stress toe te laten, het helpt te genieten van een gevoel van welzijn en een betere levenskwaliteit.

De sessies richten zich op het hele gebied van de Nervus Vagus, hoofd, hals, nek, schouders, borstkas, middenrif, buik en afhankelijk van je wensen en klachten ook andere gebieden van spanning in het lichaam. Ook de ademhaling kan een belangrijke rol spelen, zowel als een deel van de oorzaak als een deel van de weg naar heling. De aanpak kan gericht zijn op fascia therapie / Rolfing en op massagetherapie, holistisch met massageolie en dat kan ook afgewisseld of gecombineerd worden. Naast mijn Rolfing en massagetherapie opleidingen zijn de sessies geïnspireerd op de Polyvagaal theorie (met name het werk van Stephen Porges en Stanley Rosenberg) en de nascholing hoofdbrein-buikbrein (Hilda Wartena, RAAK Arnhem).

Voor wie?

Nervus vagus sessies kunnen helpen ontspannen, helpen het zenuwstelsel kalmeren en balanceren, bij stress en burn-out of als lichamelijke support naast mentaal of emotioneel proceswerk. Het aantal sessies kan variëren van eenmalig tot wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse sessies tot zolang als nodig of gewenst. We bespreken de aanpak in onderling overleg en stellen bij waar nodig.

Kosten

Een Nervus vagus sessie kost € 87,- en duurt 75 minuten. Andere tijden zijn in overleg ook mogelijk, de kosten zijn evenredig met de lengte. Reken als je voor het eerst komt op 15 minuten extra tijd voor de intake.

Deze therapeutische sessie komt in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Controleer dit zelf bij je eigen zorgverzekeraar. Ik stuur je na de sessie een factuur als je die nodig hebt voor je zorgverzekering of anders een betaalverzoek.

Sessie boeken

Je boekt een Nervus Vagus sessie als Rolfing Massagetherapie 75 min sessie. Boek je sessie online, zie www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken of neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak. Ik hou ruime tijden aan tussen de sessies, zodat ook de 15 minuten extra voor de intake ruim passen.

Long Covid

Ook bij de gevolgen van Corona / COVID-19, Long Covid en lockdown kan Rolfing Structurele Integratie en Massagetherapie helpen de klachten te verminderen of er van af te komen. Afhankelijk van de klachten zijn direct long-herstel, bindweefsel / fascia behandeling van het hele ademhalingsstelsel, bewustzijn en techniek van de ademhaling en een gekalmeerd zenuwstelsel hulpmiddelen om er weer bovenop te komen.

Migraine

Een behandeling speciaal gericht op migraine-klachten bestaat uit drie sessies.

Carola:

De drie Rolfingsessies die ik heb gehad, waren specifiek gericht op mijn migraineklachten. John neemt echt de tijd voor je en straalt veel rust uit, ik voelde me snel op mijn gemak. De ruimte is ruim en licht, dat vond ik ook erg prettig.
Ik vind Rolfing moeilijk in woorden te vangen. Het is soms een lichte aanraking, meer een vasthouden, en op een ander moment voelt het meer als een intense druk. De informatie over hoe spieren en bindweefsel lopen, hielpen me beter te begrijpen waar mijn klachten vandaan komen. Me bewust worden waar ik spanning vasthoud, heeft me geholpen om hier ook na de sessies aandacht aan te besteden.
Rolfing is geen ontspanningsmassage, maar voor mij wel een fijne ondersteuning in bewustwording van je lichaam. Over het verloop van de migraineklachten kan ik nog niet zoveel zeggen. Tot nu toe gaat het best goed. Heb wel soms beginnende hoofdpijn, maar het zet dan niet door…

What’s next?
– DIY en/of af en toe terugkomen voor een sessie
– Serie van 10 Rolfing sessies voor de aanpak van onderliggende lichamelijke spanningen en andere stressoren, waaronder ook stress

© Henrike Rietz-Leiber – Certified Rolfer™

Litteken behandeling

Een litteken behandeling kan onderdeel zijn van een Rolfing / Massagetherapie sessie. Het kan ook een losse sessie zijn. Te boeken als Rolfing / Massagetherapie sessie en voeg extra toe Litteken behandeling. Boek je sessie online, zie www.rolfingalkmaar.nl/sessie-boeken.

Litteken behandeling. Voor wie?

 • Als hinder of ongemak wordt ervaren door het litteken.
 • Als de strakheid van het weefsel de bewegingsvrijheid beperkt.
 • Als het litteken omringt is met negatieve emoties of als lichaamsvreemd wordt ervaren.
 • Bij pijn in het lichaam die kan worden herleid tot de gebeurtenis waarbij het litteken ontstond, zoals migraine sinds een ongeluk.

Een litteken staat de uitlijning en balans van het lichaam in de weg. In littekens is het bindweefsel verdikt. Het continue fascia bindweefsel web dat overal in het lichaam zit wordt hierdoor verstoord.

Littekens, hoe oud ook, blijken te kunnen veranderen met verrassend lichte technieken en beter geïntegreerd te kunnen worden in het continue fascia web. Sinds deze week Sharon Wheeler Scarwork bij Rolfing Alkmaar, zowel specifieke litteken behandeling als geïntegreerd in Rolfing / Massagetherapie sessies. Litteken behandeling is subtiel, pijnloos en effectief.

De foto toont een detail van de vleugel van een nachtvlinder met een tekening die lijkt op een litteken, vriendelijker dan een foto van een echt litteken naar mijn idee.