Gezonde fascia door voldoende water te drinken

Hoeveel water drink je? Weinig en toch geen dorst? Je weet waarschijnlijk dat voldoende water drinken goed voor je is.  Voor gezond bindweefsel/fascia (en voor elk gezond weefsel) zijn gezonde cellen nodig zijn en daarvoor is voldoende water drinken erg belangrijk.

Een cliënt vroeg zich laatst af of het kon kloppen dat ze zo’n dorst had na de sessie. Rolfing werkt op de fascia en een belangrijk bestanddeel van fascia is hyaluronzuur. Een kenmerk van hyaluronzuur is dat het in je weefsels water aan zich bindt. Het kan heel veel water aan zich binden en juist een tekort aan water in de fascia is een van de grote bronnen voor problemen. Drink dus veel water, juist ook als je geen dorst hebt.

Een interessant perspectief hierop kwam ik tegen in het werk van Jenny Carr in haar e-boek ‘Peace of cake. The secret to an anti-inflammatory diet.’ Zij vooronderstelt dat water drinken net als veel dingen nog geprogrammeerd is vanuit ons oertijd verleden. Moest je dagen lopen en was de volgende waterbron niet in zicht, dan schakelt je lichaam het dorst-mechanisme uit. Slecht voor je lijf, maar je hebt er weinig aan als je lichaam schreeuwt om water, terwijl je moet overleven in de woestenij.

Dus als je weinig water drinkt en geen dorst krijgt is dat geen teken dat je lichaam geen behoefte heeft aan vocht! Als je de dag begint met (veel) water drinken, dan gaat het dorst-mechanisme aan en geef je je lichaam een teken dat er tijd en ruimte is voor herstel. Zo kan het dus zijn als je meer water gaat drinken, dat je dan meer dorst krijgt. Kennelijk heeft je lichaam het nodig en in ieder geval een gezond bindweefsel heeft het nodig! Jenny Carr stelt dat als je veel water drinkt, dat dat resulteert in significant minder ontstekingen in je lichaam.

Een goed begin van je dag met het drinken van een halve liter water voor gezonde cellen en bindweefsel. En dat kost je helemaal niet veel tijd, lukt je binnen een minuut! En dan natuurlijk nog drie a vier keer op een dag. Mijn flesje staat ’s ochtends al gevuld klaar op het aanrecht, dan is de ergste kou er af. Proost!